Przyprawy klasyczne

 CYNAMON

Tak jak kasja, cynamon, czyli cynamonowiec cejloński, jest korą drzewa z rodziny wawrzynowatych. Stosuje się go jako namiastkę cynamonu. Laski cynamonu to zrolowane kawałki kory. Dostępny w laskach połamanych lub mielonych.

  • Aromat i smak: aromatyczny o słodkim, korzennym smaku.
  • Zastosowanie: do gulaszu z baraniny, ryżu, grzanego wina, ciast i deserów.

SZAFRAN

Jest najdroższą przyprawą na świecie. Wysoka cena wynika z tego, że znamiona kwiatów są zbierane ręcznie i niezwykle lekkie, na 125g szafranu wchodzi ponad 20 000 znamion. Lepiej kupować całe znamiona niż mielone, ponieważ mielone mogą być sfałszowane.

  • Aromat i smak: aromat łagodny i trwały, smak lekko gorzkawy.
  • Zastosowanie: do zup, sosów, ryb, ryżu, ciast i innych wypieków

Jak stosować Szafran ???

Nawet niewielka ilośc szafranu nadaje ciepłą, złocistą barwę i subtelny smak. Przed dodaniem do potraw znamiona szafranu należy najpierw krótko moczyć w wodzie i dodawać do potrawy razem z wodą. Mielony szafran dodaje się bezpośrednio do potrawy, ale należy ją dokładnie wymieszać, aby szafran równomiernie zabarwił wszystkie składniki.


KURKUMA

Spokrewniona z imbirem kurkuma pachnie piżmem i ma jasnopomarańczową barwę. Świeżą kurkumę można kupić tylko na Wschodzie, w Europie osiągalna jest wyłącznie mielona.

  • Aromat i smak: aromat pieprzu z akcentem piżma. Smak ostry, korzenny, gorzkawy.
  • Zastosowanie: do warzyw, fasoli i soczewicy.

KMIN RZYMSKI

W Indiach, na Bliskim Wschodzie. w Afryce, Ameryce, a zwłaszcza w Meksyku wiele potraw przyprawia się kminem. W Indiach nasiona kminu praży się na patelni, aby uwydatnic ich charakterystyczny aromat.

  • Aromat i smak: aromat mocny, lekko korzenny. Smak ostry, zdecydowany, gorzkawy.
  • Zastosowanie: do mięs, warzyw, marynat i sałatek.


KARDAMON

Kardamon jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Zajmuje trzecie miejsce po szafranie i wanilii. Jedyną aromatyczną część owocu stanowią nasiona, strączki sa niejadalne.

  • Aromat i smak: aromat świeży, subtelny z akcentem kamfory. Smak ostry, korzenny, gorzkawy.
  • Zastosowanie: do aromatyzowania lodów, ciast, pieczywa i kawy.

GOŹDZIKI

Goździki są to pączki kwiatowe niewielkiego drzewa, goździkowca. Mielone stanowią głóny skłądnik mieszanki przyprawowej garam masala.

  • Aromat i smak: aromat korzenny, pieprzny i słodki. Smak korzenny, cierpki, gorzkawy.
  • Zastosowanie: do słodkich potraw, pikantnych i mięs, zwłaszcza szynki.

ANYŻ GWIAZDKOWATY

Anyż gwiazdkowaty, badian, jest owocem drzewa z rodziny magnoliowatych. Jako przyprawa stosowany głównie w kuchni chinskiej i wietnamskiej. Anyż można dodawać do potraw w całości, połamany lub mielony.

  • Aromat i smak: zbliżony do anyżu i kopru włoskiego, ale bardziej słodki z akcentem lukrecji.
  • Zastosowanie: do drobiu, wieprzowiny i ryb

GAŁKA MUSZKATAŁOWA

Muszkatałowiec korzenny jest niezwykłą rośliną przyprawową, ponieważ uzyskuje się z niego aż dwie przyprawy: gałkę muszkatałową, która jest nasieniem, i kwiat muszkatałowy, który jest koronkową osnówką otaczającą łupinę nasienną.

  • Aromat i smak: aromat intensywny, odświeżający, korzenny. Smak gałki jest słodszy i mniej subtelny niż kwiatu muszkatałowego.
  • Zastosowanie: do czystych zup, baraniny i cielęciny, do warzyw, jaj i serów, sosów zabielanych, ciast, ponczu.

 PIEPRZ

Przed wiekłota, obecnie jest tanią przyprawą. Pieprz czarny, biały i zielony to owoce tej samej rośliny, zbierane w różnych fazach dojrzałości. Pieprz długi ( długokłosy ), pochodzi z innej, ale spokrewnionej rośliny.

  • Aromat i smak: aromat łagodny, korzenny. Smak korzenny, ostry, palący.
  • Zastosowanie: do wywarów, zup, marynat, mięsa, ryb i jako składnik mieszanek przyprawowych.

WANILIA

Jest jedną z najdroższych przypraw na świecie, pod względem ceny zajmuje drugie miejsce po szafranie. Stosowanie do wielu słodkich potraw.

  • Aromat i smak: aromat intensywny i trwały. Smak słodki i korzenny.
  • Zastosowanie: do aromatyzowania lodów, kremów, ciast, budyniów i czekolady.

IMBIR

Imbir jest jedną z najstarszych przypraw azjatyckich , znaną już w starożytności, która rozpowszechniła się na całym świecie. W kuchni azjatyckiej używa sięego imbiru, często razem z czosnkiem. W Indaiach, krajach arabskich i a Zachodzie bardziej popularny jest imbir suszony.

  • Aromat i smak: aromat intensywny, korzenny. Smak pikantny i lekko gorzkawy.
  • Zastosowanie: do mięsa, ryb, warzyw, marynat, ciast i napojó, atakże jako skłądnik mieszanek przyprawowych, w tym przyprawy curry.

 

 

Projekt i wykonanie: Crazy Studio