Herbaty Yerba Mate

 YERBA MATE - (inaczej zwany ostrokrzewem paragwajskim), tradycyjny napój rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej.

Roślina stworzona przez naturę - by skutecznie "ocucić" ludzi zmęczonych ciężką pracą w podzwrotnikowym klimacie! Ceniona przede wszystkim ze względu na brawurowe działanie pobudzające ( yerba mate z powodzeniem zastępuje kawę).

ZAWIERA:

  • karaton, witaminy.: A, C, E, B1, B2,
  • rybofawinę, witaminę PP, pantotenianin, witaminę H,
  • magnez, wapń, żelazo, sód, potas, krzem,
  • fosforany, chlorofil, cholinę i inozytol.

SPOSÓB PARZENIA:

1. Należy wsypać susz 3/4 objętości naczynia.

2. Następnie powoli zalać susz wodą o temperaturze od 70 do 84ºC ( w zalezności od gatunku Mate). UWAGA: po zalazniu suszu wodą - nie powinno się mieszać naparu.

3. Należy umieścić bombillę ( tradycyjną rurkę zakończoną sitkiem ) wewnątrz naparu i po upływie 30 sekund od momentu zalania  - yerba mate jest gotowa do spożycia.

Ten sam susz można powtórnie zalewać nawet 7 razy.

Terere: sposób przygotowania yerba mate "na zimno".
Polega na tym, by susz zaparzyć w tradycyjny sposób, a do kolejnych "dolewek" używać zimnej wody z kostkami lodu. Terere posiada wszystkie właściwości yerbe mate - jest wspaniałym orzeźwieniem w upalne dni.

Projekt i wykonanie: Crazy Studio