Herbaty Yerba Mate
YERBA MATE - (inaczej zwany ostrokrzewem paragwajskim), tradycyjny napój rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej.
Roślina stworzona przez naturę - by skutecznie "ocucić" ludzi zmęczonych ciężką pracą w podzwrotnikowym klimacie! Ceniona przede wszystkim ze względu na brawurowe działanie pobudzające ( yerba mate z powodzeniem zastępuje kawę).
ZAWIERA:
- karaton, witaminy.: A, C, E, B1, B2,
- rybofawinę, witaminę PP, pantotenianin, witaminę H,
- magnez, wapń, żelazo, sód, potas, krzem,
- fosforany, chlorofil, cholinę i inozytol.
SPOSÓB PARZENIA:
1. Należy wsypać susz 3/4 objętości naczynia.
2. Następnie powoli zalać susz wodą o temperaturze od 70 do 84ºC ( w zalezności od gatunku Mate). UWAGA: po zalazniu suszu wodą - nie powinno się mieszać naparu.
3. Należy umieścić bombillę ( tradycyjną rurkę zakończoną sitkiem ) wewnątrz naparu i po upływie 30 sekund od momentu zalania - yerba mate jest gotowa do spożycia.
Ten sam susz można powtórnie zalewać nawet 7 razy.
Terere: sposób przygotowania yerba mate "na zimno".
Polega na tym, by susz zaparzyć w tradycyjny sposób, a do kolejnych "dolewek" używać zimnej wody z kostkami lodu. Terere posiada wszystkie właściwości yerbe mate - jest wspaniałym orzeźwieniem w upalne dni.