Herbaty zielone

HERBATY ZIELONE

Jest to herbata, której świeżo zerwane liście pozostawia się do przeschnięcia, a następnie w wyniku obróbki cieplnej powstrzymuje się proces fermentacji. Dlatego też herbaty te są inaczej nazywane niefermentowanymi. Produkcja odbywa się mechanicznie, ale w wielu rejonach Chin stosuje się metody ręczne, zwłaszcza do produkcji najlepszych herbat.

 
Herbata zielona do XX wieku była jedynym napojem herbacianym, ale dzięki Anglikom, dla których czarna herbata okazała się lepsza, w Europie zapomniano o tym typie herbat. Obecnie zielona herbata przeżywa renesans, zwłaszcza w krajach Europy Zachodniej i USA. Wielkie firmy produkujące i sprzedające herbaty promują zieloną herbatę jako najbardziej naturalną z wszystkich herbat, zawierającą wiele związków sprawiających, że herbaty te wpływaja korzystnie na organizm:
  • redukują wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie komórek rakowych,
  • oczyszczają z toksyn
  • regulują procesy trwawienne
  • opózniają procesy starzenia się komórek
  • zawierają witaminy, makro i mikro elementy

Parzymy w temp. 80 stopni, 2-3 minuty, dwu-trzy krotnie te same liście, pierwszy napar ma najlpeszy bukiet, drugi najlepszy smak.

 
 

 

Projekt i wykonanie: Crazy Studio